1. Selskapsinformasjon
Selskapsnavn: Advokatfirmaet Halvorsen & Co AS
Organisasjonsnummer: 992 833 424
Adresse: Storgata 36, 2000 Lillestrøm
Kontaktperson for rapporten: Øyvind Kilstad, styreleder
E-postadresse til kontaktpersonen: [email protected]
Dato: 24.03.2025
Rapporteringsperiode: 01.01.2025 – 31.12.202
2. Firmaet
Advokatfirmaet Halvorsen & Co AS (HCO) er et norsk advokatfirma med hovedkontor i Lillestrøm, i Akershus fylke.
HCO driver advokatvirksomhet etter domstolloven m/tilhørende forskrifter. Generalforsamlingen, som er selskapets øverste myndighet, består av selskapets partnere (eiere) til enhver tid. Styret består for tiden av 7 styremedlemmer, fire menn og tre kvinner, og velges årlig. Den daglige ledelse forestås av managing partner/daglig leder som har ansvar og myndighet for den daglige ledelsen etter rammer og instruks fra styret.
HCO er et advokatfirma av mellomstor størrelse nasjonalt, med 7 partnere, som alle er advokat, og 25 senioradvokater, advokater og advokatfullmektiger. I tillegg har selskapet en administrasjon med arbeidsoppgaver som understøtter selskapets drift, utvikling og produksjon, som for tiden består av 8 medarbeidere. Selskapet har også deltidsansatte studentmedarbeidere og et program for traineer og studentskriveplasser.
Selskapets lokaler er tilrettelagt for funksjonshemmede. Selskapet driver ikke virksomhet som forurenser det ytre miljøet.
HCOs kunder er typisk:
· Norske og norskeide små og mellomstore bedrifter
· Privatpersoner fra lokalmiljøet, hovedsakelig bosatt i Akershus/Oslo, men også landet forøvrig
· Sameier og borettslag
· Det offentlige (bostyrer- og bistandsoppdrag)
HCO har en klar holdning til samfunnsansvaret, og engasjerer oss i frivillighet mv. lokalt og arrangerer bærekraftdag årlig.
3. Internkontrollsystem
HCO er ISO-sertifisert etter standard INS-EN ISO 9001:2015 og har et etablert system for styring og internkontroll, bl.a. med en kvalitetsmanual m/bilag. Virksomhetsdokumentene dekker også interne regler og rutiner for arbeidsforhold, leverandøravtaler, mangfold og likestilling, og er derfor et relevant og nyttig verktøy for kartlegging og risikovurdering av forhold etter åpenhetsloven.
HCO skal overholde pliktene etter åpenhetsloven og skal drive ansvarlig når det gjelder oppfyllelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Samtlige ansatte er kjent med og læres opp i styringssystemet. Forventninger om overholdelse av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold til leverandører og forretningspartnere er nedfelt i våre rutiner og sjekkes ved anskaffelser.
Gjennom rutinen gis det generell informasjon om åpenhetsloven og dens virkeområde, selskapets arbeid med åpenhetsloven og varslingskanaler. Videre gir rutinen informasjon om varslingskanal som skal bidra til å avdekke eventuelle negative konsekvenser og vesentlig risiko, og hvor informasjonskrav skal rettes.
HCO skal etterspørre hvordan leverandører jobber med disse forhold overfor sine underleverandører der det anses som hensiktsmessig og gjennomførbart. Der HCO anser det som nødvendig, hensiktsmessig og gjennomførbart ut fra risikovurderingene, skal egenrapportering benyttes der leverandører og forretningsforbindelser vurderes å måtte besvare en spørreundersøkelse som tar for seg temaer relatert til de ti prinsippene i FNs Global Compact, etiske retningslinjer, kartlegging av leverandører og produksjonsland, egenvurdering av risiko i land de gjør innkjøp fra, styringssystemer og sertifiseringer, arbeiderrettigheter med mer.
4. Aktsomhetsvurderingen
HCO har gjort en aktsomhetsvurdering, hvor vi har vurdert egen virksomhet, våre kunder og våre leverandører.
HCO rådgir og bistår kunder i en rekke saker og situasjoner, og i dette arbeidet fremmes grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Rådgivningens rammer er den til enhver tid gjeldende lovgivning og de relevante rettsregler som utledes av denne. Våre advokater er medlemmer av Advokatforeningen, og følger de advokatetiske regler. Det foretas også intern kursing i både det etiske regelverk og annet, i tråd med kravene til løpende etterutdanning.
De ansatte i HCO har konkurransedyktige betingelser, arbeidsmiljøet er likestilt og det arbeides for en sunn og god arbeidsplass.
Vårt arbeid med aktsomhetsvurderingen startet med en overordnet analyse og informasjonsinnhenting av egen virksomhet, leverandører og forretningspartnere. Formålet var å identifisere hvilke områder som utgjør høyest risiko for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Egen virksomhet består av ansatte på våre kontorer. Vi kjøper eksterne tjenester til egen virksomhet, som for eksempel leie av kontorlokaler, IT-tjenester, revisjon osv. Dette er følgelig leverandører til vår virksomhet.
Informasjonen er innhentet fra leverandørene, ved søk på deres nettsider, offentlig informasjon samt kunnskap om og kjennskap til leverandørene gjennom erfaringer og samarbeide. Vi har også gjennomgått redegjørelser fra aktuelle leverandører som selv er underlagt åpenhetsloven. Samtlige av våre leverandører driver primært virksomhet i Norge, er underlagt norsk rett, og driver sin virksomhet etter kjente regelsett. I dialogen med våre leverandører avstemmer og etablerer vi forventninger og krav. Ved eventuelle avvik, vil vi forsøke å oppnå korreksjon.
5. Sammendrag og konklusjon
Gjennomgangen viser at vår virksomhet har begrenset risiko for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi har ikke avdekket faktiske negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative konsekvenser gjennom våre aktsomhetsvurderinger. Vi vil følge opp eventuelle varsler om mulige brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som vi eventuelt mottar.
Redegjørelsen av aktsomhetsvurderingen er godkjent av styret i selskapet. Vurderingene og tiltakene som er identifisert er en del av eksisterende styringssystem og rutiner. Alle ansatte er gjort oppmerksom på våre forpliktelser og sin rolle i å bidra til gjennomføring gjennom de etiske retningslinjene for selskapet.
Redegjørelsen vil bli publisert på selskapets hjemmeside. En revidert utgave av redegjørelsen vil utarbeides ved vesentlige endringer i forutsetningen for denne vurderingen, i motsatt fall vil det utføres en årlig revidering.