Hva kan Gjeldsregisteret bety for deg?

Publisert: 5. august 2019

Nordmenn har totalt over 110 milliarder kroner i forbrukslån, hvor ca halvparten er kredittkortgjeld. Den 1. juli 2019 utløp finansforetakenes frist til å påbegynne rapporteringen av gjeldsopplysninger til Gjeldsregisteret. I Regjeringens høringsnotat om Gjeldsregisteret, står det at “formålet med loven er å legge til rette for mer presise kredittvurderinger, for å bidra til at færre husholdninger havner i gjeldsproblemer”.

Gjeldsregisteret gir oversikt over forbrukernes usikrede gjeld og skal oppdateres kontinuerlig. Før 1. juli sjekket bankene din inntekt og gjorde en kredittvurdering av deg hvis du skulle søke om lån. Nå som alle banker må rapportere usikret gjeld til Gjeldsregisteret, vil de ha mer informasjon når de skal vurdere om du har for mye gjeld fra før. Dette skal gjøre det vanskeligere å ta opp flere forbrukslån og kredittkort. Det blir en beskyttelse for de som ønsker å ta opp mer lån enn de klarer å betjene og vil også virke skjerpende på aggressive aktører i markedet.

Gjeldsregisteret er et resultat av gjeldsinformasjonsloven, som trådte i kraft i 2017. Det er regjeringen som har bestemt at slike foretak skal være privat drevet, og det er Evry, Experian og Finans Norge som har fått konsesjon til å drive gjeldsregister i Norge.

Alle kan logge seg inn i Gjeldsregisterets innsynstjeneste. Tjenesten er sikret med pålogging via ID-porten og du får fullt innsyn i alle de opplysningene registeret har om deg som privatperson.

Det er viktig å vite at Gjeldsregisteret også vil synliggjøre ubenyttet kreditt. Det betyr at kredittkort du aldri har tatt i bruk, kan medføre at du får mindre i boliglån. Mange har ikke full kontroll på hvor mange kredittkort de har eller hvilken kredittramme det det er på de forskjellige kredittkortene. Det anbefales derfor at man logger seg inn og klipper i stykker ubrukte kredittkort samt sørger for at utsteder sletter ubenyttet kreditt.

_DSC0781-Edit

Bli kontaktet av en advokat

+47 64 84 00 20