Hjelp, jeg er sagt opp – en kortfattet guide til dine rettigheter

Det å motta en oppsigelse fra arbeidsgiver kan være en stressende og utfordrende opplevelse. Det er viktig å vær klar over dine rettigheter ved en oppsigelse, samt vite hvilke muligheter du eventuelt har for å bestride oppsigelsen. Denne artikkelen gir deg noen nyttige tips og råd rundt oppsigelsesprosessen.

Har du mottatt en oppsigelse fra arbeidsgiver og lurer på om den er ulovlig?

Vi har et sterkt stillingsvern i Norge, hvilket betyr at det skal mye til for at en arbeidsgiver kan si opp en arbeidstaker. Dersom du mener at oppsigelsen er ulovlig, kan du bestride denne. En oppsigelse vil være ulovlig dersom den ikke er saklig begrunnet og godt dokumentert. En oppsigelse fra arbeidsgiver er hovedsakelig begrunnet i virksomhetens forhold eller arbeidstakers forhold. Oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold er vanligvis nedbemanning eller driftsinnskrenkning. Oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold skyldes brudd på arbeidsavtalen. Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden for at oppsigelsen er saklig begrunnet. I vurderingen av om oppsigelsen er saklig skal både arbeidsgiver og arbeidstakers interesser ta hensyn til. Oppsigelsesgrunnlaget skal være tungtveiende, og avgjørelsen skal treffes etter grundig saksbehandling.

Er du sagt opp på grunn av forhold på din side?

Dersom arbeidsgiveren har sagt deg opp på grunn av forhold på din side, skal arbeidsgiver ha gitt deg muligheter til å forbedre dine presentasjoner i forkant av oppsigelsen. Arbeidsgiver kan eksempelvis ha tatt en prat med deg om dette eller gitt deg advarsler. Dersom du ikke har fått denne muligheten vil dette kunne føre til at oppsigelsen er mangelfull og ulovlig. 

Hva skal til for at oppsigelsen skal være gyldig?

For at arbeidsgiver skal kunne si deg opp på en lovlig måte må saksbehandlingen være i orden. Arbeidsgiver må ha avholdt et drøftelsesmøte med deg, foretatt en interesseavveining og sendt deg en formriktig oppsigelse. Etter at du har mottatt en oppsigelse kan du kreve et forhandlingsmøte.

Hvorfor må arbeidsgiver holde et drøftelsesmøte med deg før oppsigelse gis?

Før arbeidsgiver kan gå til oppsigelse av deg, skal de kalle deg inn til et drøftelsesmøte. Vi anbefaler deg å ta med en rådgiver, eksempelvis en tillitsvalgt eller en advokat til møtet, slik at du får juridisk rådgivning og støtte under møtet. Formålet med drøftelsesmøtet er å sikre et best mulig korrekt grunnlag for en muligoppsigelse. 

Under møtet fremlegger arbeidsgiver sitt grunnlag for en mulig oppsigelse av deg. Som arbeidstaker kan du samtidig imøtegå arbeidsgivers oppsigelsesgrunnlag. Du kan eksempelvis påpeke mangler i opplæringen eller sosiale forhold som gjør det ekstra byrdefullt for deg å miste jobben. Etter at drøftelsesmøtet er avsluttet burde det settes opp en protokoll som signeres av begge parter og deres rådgivere. 

Dersom arbeidsgiver ikke innkaller deg til drøftelsesmøtet eller avholder dette, vil dette kunne anses som en alvorlig saksbehandlingsfeil. Dette vil kunne ha den konsekvens at oppsigelsen anses ulovlig.

Hva skjer etter drøftelsesmøtet er avholdt?

I etterkant av drøftelsesmøtet skal arbeidsgiver foreta en interesseavveining, der arbeidsgivers behov for å si deg opp skal veies opp mot ulempene du påføres ved å bli sagt opp. Dersom arbeidsgiver kommer til at arbeidsgivers behov veier mer enn ulempene du påføres kan arbeidsgiver gå videre i oppsigelsesprosessen.

Hva skal en oppsigelse inneholde?

Dersom arbeidsgiver kommer til at du skal sies opp skal arbeidsgiver gi deg en skriftlig oppsigelse, enten personlig eller sendt med rekommandert brev. Oppsigelsen skal inneholde opplysninger om din rett til å kreve forhandling og reise søksmål, retten til å fortsette i stillingen, ulike frister og hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist. Dersom du mottar oppsigelsen fra arbeidsgiver, bør du gjennomgå innholdet i oppsigelsen nøye. Det kan også være lurt å be arbeidsgiver om å gi en begrunnelse for oppsigelsen.

Hvilken oppsigelsestid har jeg krav på?

Med mindre annet følger av arbeidsavtalen, tariffavtalen eller særskilte regler i arbeidsmiljøloven vil oppsigelsestiden være en måned.

Hva gjør jeg om jeg mener oppsigelsen er ugyldig?

Dersom du mener at oppsigelsen du har mottatt er ugyldig har du etter oppsigelsen rett til å kreve forhandlinger innen to uker fra du mottok oppsigelsen. Arbeidsgiver skal sørge for at forhandlingsmøtet blir holdt innen to uker etter at kravet er mottatt. Det kan være lurt å ha med seg en rådgiver under forhandlingsmøtet. Formålet med forhandlingsmøtet er at det gjennomføres reelle forhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for å avklare om partene kan komme frem til en minnelig løsning. Så lenge forhandlingene pågår mellom deg og arbeidsgiver, vil du ha rett til å fortsette i stillingen. Etter at forhandlingene er ferdig skal det settes opp en protokoll, som skal underskrives av begge parter og deres rådgivere.

Dersom forhandlingene ikke fører frem og du ønsker å gå videre med saken, er søksmålsfristen åtte uker etter at forhandlingene er avsluttet. Dersom du kun krever erstatning fra arbeidsgiver, er søksmålsfristen seks måneder.

Hvorfor bør jeg velge Advokatfirmaet Halvorsen & Co?

I Advokatfirmaet Halvorsen & Co har vi lang erfaring med rådgivning og forhandlinger knyttet til oppsigelsesprosesser. Våre advokater er i stand til å tilby deg tilpasset juridisk rådgivning og assistanse gjennom hele prosessen for å sikre at dine rettigheter ivaretas ved en eventuell oppsigelse. Å ha en erfaren advokat som din juridiske rådgiver i en oppsigelsesprosess kan være avgjørende i din sak.

_DSC0781-Edit

Bli kontaktet av en advokat

+47 64 84 00 20