HCO-Spire dagen 8. april: Hvordan kan din bedrift bidra til et mer bærekraftig næringsliv? Les mer/påmelding

Feilklassifisering av arbeidstakere – hvilken betydning har det for arbeidstakere og arbeidsgivere?

Publisert: 7. januar 2025
Trine Glorvigen Advokat

Høyesterett avsa i slutten av desember 2024 en dom om etteroppgjøret ved feilklassifisering av arbeidstakere. Dommen er særlig relevant for arbeidsgivere som opererer med selvstendige næringsdrivende fremfor arbeidstakere, og for arbeidstakere som er feilklassifisert som selvstendig næringsdrivende.

Kort om saken

Saken omhandlet tre helsearbeidere som over flere år hadde oppdragsavtaler for et selskap, der de utførte tilbød helse- og omsorgstjenester for selskapets omsorgsboliger. Helsearbeiderne hadde feilaktig blitt klassifisert som oppdragstakere, istedenfor arbeidstakere, og hadde mottatt betaling for utført arbeid etter egen fakturering. Spørsmålet for Høyesterett var hvordan etteroppgjøret etter feilklassifiseringen skulle foretas, samt spørsmål om fastsettelse og foreldelse av feriepengekrav.

Høyesteretts vurderinger

Høyesterett tok utgangspunkt i at arbeidsmiljølovens regler skulle legges til grunn ved beregning av etteroppgjøret såfremt annet ikke var gyldig avtalt. Arbeidstakerne hadde dermed krav på overtidsbetaling for arbeid som oversteg normal arbeidstid, samt feriepenger og andre ytelser de hadde krav på etter arbeidsmiljøloven.

Høyesterett avklarte videre at dersom utbetalingene som var gjort overkompenserte for arbeidstakernes krav iht. arbeidsmiljøloven skulle det foretas et fradrag. Fradraget ville bero på en konkret vurdering, der arbeidsgiver hadde bevisbyrden for overkompensasjonen.

Det fremgår videre av dommen at dersom feilklassifiseringen har ført til økonomiske tap for den ansatte, slik som manglende sykepenger, ville arbeidstakeren kunne ha krav på erstatning.

Dommens betydning for arbeidsgivere og arbeidstakere:

For arbeidsgivere: Ettersom feilklassifisering av arbeidstakere kan medføre store økonomiske konsekvenser for arbeidsgivere er det avgjørende å besørge korrekt klassifisering, samt at avtalegrunnlaget er tydelig. Dette for å unngå potensielle krav om etterbetaling og erstatning i etterkant.

For arbeidstakere: Dersom en arbeidstaker har vært feilklassifisert som selvstendig næringsdrivende istedenfor arbeidstakere, har vedkommende krav på å bli behandlet som arbeidstakere og motta ytelser iht. arbeidsmiljøloven.

Avslutning

Høyesteretts avgjørelse understreker viktigheten av å klassifisere arbeidstakere korrekt. En feilklassifisering kan medføre rettighetsbrudd og store økonomiske konsekvenser for arbeidsgiver. Arbeidstakere bør være bevisste på sine rettigheter, og arbeidsgiver bør sørge for at de inngår gyldige avtaler for å unngå krav som følge av feilklassifisering.

Dersom dere er usikre på hvordan arbeidstakernes stilling skal klassifiseres, anbefales det å ta kontakt med advokat. Vi har høy kompetanse på området og kan rådgi.

Kontaktperson

Portrett av Trine Glorvigen

Trine Glorvigen

Kontakt
Portrett av Lotte Lundby Kristiansen

Lotte Lundby Kristiansen

Kontakt
_DSC0781-Edit

Bli kontaktet av en advokat

+47 64 84 00 20