Ønsker du å gi forskudd på arv? En guide til arv og gaver

Publisert: 26. februar 2024
Tuva Haugo Advokatfullmektig

Arv og gaver er viktige aspekter av økonomisk planlegging og formuesforvaltning. Noen ganger kan imidlertid grensene mellom disse begrepene bli uklare. I denne artikkelen finner du informasjon om hva forskudd på arv er, hvor mye du kan gi som forskudd, hvordan du bør gi det, og hva som skiller det fra vanlige gaver.

Regelverk

Forskudd på arv er regulert i arveloven § 75. Der fremgår det at

Har en livsarving mottatt en ytelse av økonomisk verdi fra arvelateren, skal ytelsen avkortes i livsarvingens arv hvis dette var satt som en betingelse for ytelsen. En betingelse om avkorting bør være skriftlig og gjort kjent for de andre livsarvingene.

Hvis ikke noe annet er satt som betingelse for ytelsen, skal følgende gjelde for avkortingen:

  1. Avkortingsbeløpet settes til verdien av ytelsen da den ble mottatt.
  2. Hvis avkortingsbeløpet er større enn livsarvingens rett til arv, plikter ikke arvingen å tilbakeføre noe til dødsboet.
  3. Hvis livsarvingen som har mottatt ytelsen, dør før arvelateren, skal avkortingen gjøres i arven til livsarvingens livsarvinger.
  4. Avkortingsbeløpet får betydning bare for fordelingen mellom livsarvingene og deres linjer og ikke for beregningen av ektefellens andel av felleseiet eller ektefellens eller samboerens arv, eller for hva arvelateren kan rå over ved testament

Hva er forskudd på arv?

Forskudd på arv refererer til en formuesoverføring som gis til en arving i forbindelse med fremtidig arv. Dette betyr at arvelater bestemmer seg for å dele ut arven til arvingen mens arvelateren fremdeles lever. Mange ønsker å gi forskudd på arv for å hjelpe en arving økonomisk i løpet av livet, istedenfor at arvingen må vente til arvelateren er død.

Gaver og forskudd på arv er begge måter å overføre verdier til andre, men det er viktige forskjeller mellom dem. Gaver er normalt gitt uten noen forventning om at de skal være en del av en fremtidig arv. De er ofte mindre formelle og kan omfatte alt fra bursdagsgaver til donasjoner til veldedige organisasjoner. Likevel er det slik at arveloven ikke skiller mellom forskudd på arv og gaver av en viss størrelse. Det avgjørende er om arvelateren har bestemt om dette skal avkortes senere. Gjør man ikke det, vil det anses som en gave som ikke vil avkortes i et senere arveoppgjør.

Hvor mye kan man gi som forskudd på arv?

Hvor mye du kan gi som forskudd på arv avhenger av arvelaterens verdier. Forskudd på arv må også følge arvelovens regler om pliktdelsarv. Det vil si at i det tilfellet arvelateren etterlater seg ektefelle, samboer med felles barn eller egne livsarvinger kan ikke et arveforskudd til en av arvingene gå på bekostning av det de øvrige arvingene har krav på etter arveloven.

Dersom en gjenlevende ektefelle sitter i uskiftet bo begrenses muligheten for å gi forskudd på arv. Brudd på dette kan gi store konsekvenser for arvelateren.

Hvordan skal man gi forskudd på arv?

I den gamle arveloven kunne giver i ettertid bestemme at gaven/arven skulle komme til fradrag på et senere tidspunkt. Etter den nye loven trådte i kraft 01. januar 2021 er denne reglen endret. I dag må giver, samtidig som forskuddet gis, bestemme at dette senere skal avkortes i et arveoppgjør. Det er en sterk anbefaling at dette gjøres skriftlig i et gavebrev og at de andre arvingene blir informert. I tillegg er det fornuftig at dette også kommer frem i et testament.

Hvordan kan vi hjelpe deg i denne prosessen?

Å gi forskudd på arv kan være en komplisert prosess, og det er viktig å sikre at du overholder alle juridiske krav og eventuelle skattebestemmelser. Vårt advokatfirma er her for å hjelpe deg med denne prosessen. Våre erfarne advokater har ekspertise innen arverett og formuesforvaltning, og de kan veilede deg gjennom hvert trinn av å gi forskudd på arv, fra opprettelse av juridiske dokumenter til rådgivning om skatt og arveavgifter.

Kontakt vårt advokatfirma i dag for en konsultasjon, og la oss hjelpe deg med å planlegge din økonomiske fremtid og ivareta dine ønsker når det gjelder arv og gaver.

Kontaktperson

Portrett av Monica Melgård

Monica Melgård

Kontakt
Portrett av Tuva Haugo

Tuva Haugo

Kontakt
form-background-image

Bli kontaktet av en advokat

+47 64 84 00 20