Gårdeiers ansvar for takras og fortau

Publisert: 16. februar 2024

Vinteren byr på mye, blant annet snø, kulde og glatte fortau. Vinterværet innebærer også at gårdeiere pålegges plikter for å ivareta sikkerhet for omgivelsene.

Denne vinteren har vært preget av store snømengder, sprengkulde og hålkeføre. Værforholdene  innebærer blant annet økt risiko for takras og glatte fortau. Som eier av eiendom risikerer man både erstatnings- og straffansvar dersom det oppstår skade på personer og gjenstander som følge av manglende vedlikehold og sikringstiltak. Etter omstendighetene kan også andre enn eieren holdes ansvarlig.

Ansvaret er nedfelt i både lover og forskrifter, blant annet lokale politivedtekter, naboloven og byggteknisk forskrift.

De fleste kommuner har egne politivedtekter som pålegger eiere av eiendommer forskjellige plikter. Disse inneholder stort sett likeartede bestemmelser, men det kan være noen variasjoner. Her tar vi utgangspunkt i politivedtektene som gjelder for Lillestrøm kommune.

Politivedtektene bestemmer at eieren snarest skal sørge for at taket blir ryddet når det er fare for at snø eller is kan falle ned fra hustak mot offentlig sted. Eieren skal dessuten sette opp avvisere som gjør det tydelig at det er fare for takras.

Etter byggteknisk forskrift (TEK17) skal bygninger sikres slik at is og snø ikke kan falle ned på steder hvor personer og husdyr kan oppholde seg. Dette omfatter alt areal som ligger inntil byggverket, slik som vei, fortau og utearealer, samt balkonger og terrasser som ikke er avsperret. Det er verdt å merke seg at forskriften gjelder ved utforming og gjennomføring av nye tiltak etter plan- og bygningsloven. Eksisterende bygninger er ikke direkte omfattet av forskriften.

Ansvaret går også ut på å sikre fremkommelig for brukere av bygget og forbipasserende. Politivedtektene bestemmer at eieren skal rydde fortauet utenfor eiendommen for snø og is etter takras, og at eieren ellers skal rydde fortauet for snø etter snøfall og strø fortauet når det er glatt.

Ansvaret gjelder for alle eiere, for eksempel kommuner, selskaper, borettslag, eierseksjonssameier og privatpersoner. Dersom eiendommen er eid av et aksje- eller boligselskap, vil selskapets styre være ansvarlig. Det er derfor viktig at styret påser at selskapet har etablert forsvarlige rutiner.

Etter omstendighetene kan også andre enn eieren holdes ansvarlig. Politivedtektene sier uttrykkelig at ansvaret også gjelder for den som fester, bruker leier eller bestyrer eiendommen. Det kan avtales en annen fordeling av dette ansvaret ved inngåelse av feste- eller leieavtaler.

Kontaktperson

Portrett av Emil Folberg Bakken

Emil Folberg Bakken

Kontakt
Portrett av Benjamin Nordhaug

Benjamin Nordhaug

Kontakt
form-background-image

Bli kontaktet av en advokat

+47 64 84 00 20