Hvordan deler man økonomi ved skilsmisse?

Videoen er en del av vår videoserie der advokatene i Halvorsen & Co svarer på ofte googlede spørsmål om erstatningsrett, familierett, arverett, arbeidsrett og konkursrett.

Klikk her for å se en oversikt over alle videoene.

 

Reglene og det økonomiske oppgjøret for ektefeller er mye mer regulert og bedre definert enn for samboere. For ektefeller er utgangspunktet at man skal kunne ta med seg det man hadde med seg inn i ekteskapet, forutsatt at det man hadde med seg inn, forblir i behold. Alt som man bygger opp under ekteskapet anses som felles og skal som hovedregel deles likt, med mindre annet er bestemt.

Det er mulig å avtale andre delinger enn likedeling. For eksempel kan man avtale særeie for visse eiendeler eller formuesgoder, for eksempel en hytte eller sparepenger. Hvis det ikke opprettes særeie på slike eiendeler, vil de bli inkludert i likedelingspotten og deles likt ved en eventuell skilsmisse.

For å etablere særeie må det opprettes en ektepakt, som er den formelle avtalen som er gyldig for ektefeller. Ektepakten må følge visse formkrav og krever vitner for å være gyldig.

form-background-image

Bli kontaktet av en advokat

+47 64 84 00 20